Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi tarafından TURMEPA'ya hibe edilen ‘Deniz Temiz-3’ isimli katı atık toplama teknesi, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç tarafından denize indirildi. Koç, “Atık tesisi olmayan yerlerde deniz kirliliği çok yüksek. Torunlarımıza iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak, ekmek kazandığımız denizlere sahip çıkmalıyız” dedi.
TURMEPA/Deniztemiz Derneği'ne hibe edilen katı atık toplama teknesinin denize indirilme töreni Netsel Marina'da yapıldı. Törene, Koç Holding Şeref Başkanı ve TURMEPA Onursal Başkanı Rahmi Koç, Deniz Ticaret Odası eski yönetim kurulu başkanı ve AK parti İstanbul milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, Armatör Kahraman Sadıkoğlu, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Hasan Mengi, Marmaris İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Binbaşı Yakup Karakaya, Orhaniye Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, turizmci ve işadamları katıldı.
Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Müdürü Çağla Bikhan, katı atık toplama teknesi hakkında teknik bilgi verdi. Ardından Koç Holding Şeref Başkanı ve TURMEPA Onursal Başkanı Rahmi Koç, deniz temizliğinin önemi hakkında konuşma yaptı. Temiz deniz ve temiz çevre bilincinin geniş kitlelere yayılması için herkesin destek vermesi gerektiğini anlatan Koç, atık tesisi olmayan yerlerde denizlerin kirli olduğunu söyledi. Koç, şöyle dedi:
“Torunlarımıza iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak ekmek kazandığımız denizlere sahip çıkmalıyız. Göcek koylarında başlattığımız deniz temizleme çalışmalarına Marmaris'i de dahil ettik. Artık kendi teknelerimizle atık toplama çalışmalarımızı yapabileceğiz. Maalesef tüm çalışmalarımıza rağmen denizler süratle kirlenmektedir. Kirliliğin yüzde 90'ı karadan. Marmaris'te atık tesisleri olduğu için kirlilik teknelerden olmaktadır. Güzelim koylar çöplerle dolmuş, kötü manzara veriyor. Bunun önüne geçmek için eğitime büyük önem vermemize rağmen yetişemiyoruz. Denizler ekmek kapısıdır. Ekmek kapılarını çok iyi muhafaza etmeliyiz. Turizmde denizden ekmek kazanmaktadır. Bu kaynağı herkesin sahip çıkarak koruması çok önemlidir.”
Rahmi Koç'un ardından söz alan Muğla Valisi Fatih Şahin, göreve başlamasından 2 ay geçtiğini ve karış karış incelemelerde bulunduğunu söyledi. Muğla'nın, tatil beldeleri ve içinde barındırdığı yeşil ile mavinin her tonuyla, dünyada eşi benzeri bulunmadığını belirten Şahin, “Bu eşsiz güzellikte yaşayan ve ekmek kazanan herkes, çevresine sahip çıkmalıdır. Doğayı ve denizi korumak tek devlet imkanları ile olmuyor sivil toplum kuruluşları dahil tüm insanlara büyük görev düşmektedir” dedi.
KAPTANOĞLU'DAN SERT ÇIKIŞ
Daha sonra kürsüye çıkan Deniz Ticaret Odası eski Yönetim kurulu Başkanı ve AK Parti İstanbul milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır'ın TURMEPA ile ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Kaptanoğlu, TURMEPA/Deniz Temiz Derneği’nin “Göcek kirlendi, koylar bitti” açıklamalarına, Göcek Belediye Başkanı CHP’li Recep Şatır'ın “Mapa ve mavi kart uygulamasından maddi beklenti içindeki TURMEPA, oyun bozulduğu için karalama kampanyası başlattı. Zaten temizliği çevre temiz olsun diye değil, parasını alarak yapıyor. Kimseyi tehdit etmesin hemen gitsin” dediğini hatırlattı. Kaptanoğlu, “Göcek Belediye Başkanı çok talihsiz açıklama yapmıştır. O beyanatını düzelterek, o beldeye yapılan hizmetler için bir teşekkür etmediği için derin üzüntüdeyim” dedi.
TURMEPA Yönetim Kurulu üyesi de olan Cengiz Kaptanoğlu, ulusal yayınlarda ‘Mavi Kavga’ isimli haberleri okuduğunda, Göcek Belediye Başkanı'nı telefonla aradığını söyledi. Kaptanoğlu, şöyle konuştu:
“Üzüntülü olduğumu, Türkiye için hizmet ettiğimizi, hayatta hoşlanmadığım ‘rant' ve ‘çıkar' kelimelerini duyduğum için kırıldığımı, hatasını vereceği beyanatlarla düzeltmesini istediğimi söyledim. Bizler, halkımıza mutlu işler yaparken bu tür beyanatlarla sarsılıyoruz. Ben Göcek beldesinde ikamet ediyor, orada yaşıyorum. Göcek, TURMEPA ile büyük şans yakalamıştır. Eğer Amerikan Hastanesi var ise, kara atık mevcut ise onun yanında toplayıcı da bulunuyorsa bunların mimarı TURMEPA. Göcek'in gelişmesinde bu kadar katkımız varken bari en azından teşekkür edin. Türk Milleti, bizim sponsorluklarımızla doğa ve çevre bilincine kavuşmuştur. Devlette görev almış bir insan olarak herkese deniz temiz bilinci aşıladıysak ve bu bilinç yerine oturarak herkes el birliği ile çalışıyorsa Göcek Belde Belediye Başkanı da sahip çıkacaktır. Türkiye için hizmet yapılması gerekiyorsa gezmeyi, eğlenmeyi bırakır seve seve her şeyimizle koşar, doğa ve deniz temizliği için seferber oluruz.”
Konuşmaların ardından Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Hasan Mengi, Rahmi Koç'a üzerinde tekne dümeni olan ahşap plaket hediye etti. Ardından katı atık teknesi Koç'un talimatıyla çekek yerindeki vinçle denize indirildi.
Ali Gündoğan
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=1011085&Date=04.08.2010&CategoryID=85