Ana içeriğe atla
Image
ALİKEV
Share

Ali İsmail hep yanı başımızda: Düşlerin peşinde 10 yılın hikayesi

Ali İsmail’i kaybetmemizin yıl dönümünde, onun hayallerini gerçeğe dönüştürenlerle, ALİKEV’le konuştuk.

Gezi Direnişi’nde, 10 Temmuz 2013’te kaybettiğimiz Ali İsmail Korkmaz adına kurulan ALİKEV  bu sene 10’ncu yılını geride bırakıyor.  Bu sürede sayısız hikayeye imza atan Ali İsmail Korkmaz Vakfı pek çok gence umut oldu, pek çok hayata dokundu. Toplumsal faydaya aktif katılımın öneminin bilinciyle güçlü bir topluluk inşa etti. Çeşitli programlar ve etkinlikler aracılığıyla gençlere sosyal değişim için anlamlı faaliyetlere ve gönüllü çalışmalara katılabilecekleri dinamik bir ortam sundu. Ali İsmail’i kaybetmemizin yıl dönümünde, onun hayallerini gerçeğe dönüştürenlerle, ALİKEV’le konuştuk.

ALİKEV’in yolculuğu nasıl başladı?

ALİKEV’in yolculuğu, aslında Ali İsmail Korkmaz  henüz 17 yaşında iken başlamıştı.  Daha lisedeyken arkadaşlarıyla köy okullarına kitap yardımı, engelliler için mavi kapak toplama, huzurevi ziyaretleri gibi etkinlikler düzenledi. Bu etkinlikleri devam ettirmek ve gençleri toplum yararına harekete geçirmek istiyordu. Günlüğünde bunu “Bu yazıları yazma amacım (...) toplum için çalışan gençleri bir yerlere vardırmak, ekibi resmiyete dökmek ve tanınmak istememdi.” diye anlatmış. 

Ali İsmail hayatı boyunca toplum için düşünmeye ve harekete geçmeye devam etti. Bunu 2013’ün Haziranında Gezi Direnişi olarak da anılan barışçıl protestolarda da gösterdi. Ancak  Ali İsmail bu barışçıl protesto sırasında, 19 yaşında hayattan koparıldı. Ali İsmail’i kaybetmemizin ardından, ailesi Ali İsmail’in sözlerini bir miras olarak gördü ve gençleri hayatın her alanında desteklemek, Ali İsmail’in düşlerini yaşatmak için ALİKEV’i kurdu. 

Peki ALİKEV’de gençleri desteklemek için neler yapıyorsunuz?

ALİKEV, Ali İsmail Korkmaz Burs Programı ile her yıl ortalama 250 lise ve üniversite öğrencisine maddi destek sağlayarak, onların sivil toplumla tanışmalarını teşvik ediyor.  Burs programından bugüne kadar 405’i kadın, 229’u erkek olmak üzere 634 öğrenci faydalandı. 

Düş Elçileri Programı kapsamında ise Hatay ve İstanbul'da 18-30 yaş arası gençlere yatay öğrenme ortamları sunarak, onların sosyal ve kültürel gelişimlerini destekledi. Onlara gönüllülüğü aktardı ve insan haklarını anlattı. Bugüne kadar ALİKEV’in 347’si kadın, 232’si erkek, 2’si non-binary olmak üzere toplam 581 Düş Elçisi oldu. 

ALİKEV

Sanata olan ilgiyi artırmak ve genç sanatçıları desteklemek için hayata geçirilen Genç Sanatçı Fonu ise üretim yapan gençlerin yaratıcı potansiyellerini özgürce ortaya koymalarına katkıda bulunuyor. Bu fonla gençlere hem maddi destek sunuldu hem de atölye çalışmaları ve dönem sonunda karma sergi içeren programlar sunuldu. Bu çalışmadan da bugüne kadar 47’si kadın, 27’si erkek toplam 74 genç faydalandı. Genç Sanatçı Fonu kapsamında desteklediğimiz genç sanatçıların  5’nci sergisi Kasım ayında İstanbul’da Karşı Sanat Çalışmaları’nda gerçekleşecek.

Yine "Gençler Ne Der?" projesi ile de medya okuryazarlığı ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bu proje kapsamında atölyeler ve söyleşiler düzenliyoruz. Bu etkinlikler aracılığıyla gençler, medya üretim becerilerini geliştirerek seslerini duyurma imkanı buluyor. 29’u kadın, 12’si erkek 41 genç “Gençler Ne Der?” projesinden yararlandı. 

Bildiğimiz kadarıyla ALİKEV sadece ülke içinde çalışma yapmıyor. Afrika’da da bir çalışmanız oldu. Bunu da anlatır mısınız?

Evet, Ali İsmail’in düşlerini farklı kıtalara da taşıdık. Gambiya'daki 557 nüfuslu Sare Jiburu Köyü'nde Kardeş Köy Projesi’ni hayata geçirdik. Bu projede köye su kuyusu, kadın bahçesi, değirmen ve güneş enerjisi, elektrik gibi temel ihtiyaçlara erişim sağladık ve köy halkının yaşam koşullarını iyileştirmeye çalıştık.

2

Son olarak bir de Hatay Barış Koşusu’nu anlatmanızı isteyeceğiz. 

Ali İsmail'in anısını yaşatmak ve ideallerini gelecek nesillere aktarmak için her yıl doğum günü ve ölüm yıldönümünde anma konserleri ve Hatay Barış Koşusu düzenleniyor. 2018’de başladığımız koşuyu pandemi ve deprem nedeniyle bugüne kadar üç defa fiziki olarak gerçekleştirebildik. Türkiye’nin farklı illerinden gelen 2000’e yakın koşucu Antakya’nın binlerce yıllık sokaklarında Ali İsmai’in anısını yaşatmak için adımlarını attılar. Geçen yıl yaşadığımız deprem nedeniyle son iki senedir sanal olarak gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikler, Ali İsmail'in ruhunu ve mücadelesini hatırlatarak, katılımcılarda farkındalık yaratıyor. 

Bugün, 10 yıllık bir emeğin ardından, binlerce bağışçının ve gönüllünün desteği ile Türkiye genelinde binlerce gence ulaşmayı başardık. Ve yine hala pek çok gencin hayatına dokunmaya ve Ali İsmail'in hayalini kurduğu daha eşitlikçi ve adil bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz. ALİKEV gençlerin gücüne inanıyor ve onların katılımıyla toplumsal barış için faaliyetlerini yürütüyoruz. 

İlgili Eğitim