Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

15 bin yoksulun ekmeği kesildi

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (Sarmaşık) projesi durduruldu.

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (Sarmaşık) projesi durduruldu.

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi (DBB), Baro, İHD, TMMOB, TTB, MÜSİAD ve GÜNSİAD gibi 32 kuruluşun katılımıyla kurulan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (Sarmaşık) 4 bin 500 yoksul aileyi kapsayacak yeni beş yıllık projesine, DBB’nin yüzde 40 ortak olma yönünde aldığı karar, valiliğin şikâyeti üzerine durdurudu. Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi belediyelerin sadece ‘kamu yararına çalışan’ statüsündeki derneklerle ortak proje yürütebileceğini kaydetti.

Bu karar, en çok da Sarmaşık’ın yardım ağına katmaya hazırlandığı 2 bin 200 yeni aileyi, yani yaklaşık 15 bin nüfusu ve onların çalışmak zorunda kalan çocuklarını vurdu...

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (Sarmaşık) 2006’da DBB öncülüğünde işveren kuruluşları, meslek ve hak örgütlerinin de aralarında bulunduğu 32 demokratik kitle örgütünün (DKÖ) katılımıyla kuruldu. Dernek ilk adımında, Diyarbakır Yoksulluk Haritası’nı çıkardı. Harita kapsamında, 4 bin 500 ailenin hiçbir gelirinin olmadığı, istihdam sağlansa bile çalışabilecek kimselerinin bulunmadığı ve yardımla geçindikleri belirlendi.

DBB’nin yüzde 40’lık ortak olduğu ve 48 kuruluşun daha desteklediği proje çerçevesinde Gıda Bankası kuruldu. Toplam 2 bin 300 aileye, toplamda 15 bin kişiye her ay yardım gıda yardımı yapıldı. Bu arada, ailelerin çocukları için de destek prdgramı uygulandı ve sokakta çalışmaya itilen 74 çocuk yeniden okula başlatıldı.

Tam 33 ay süren proje Aralık 2009’da doldu. Bu kez 1 Ocak 2010’dan 31 Aralık 2014’e kadar yeni bir proje geliştirildi. Yeni proje, ilkinde dışarıda bırakılan 2 bin 200 aileyi de kapsayacaktı. DBB Meclisi, projeye ortak olunması için Başkan Osman Baydemir’e ağustos ayında onay verdi. Ancak valilik, Belediye Kanunu’nun 75/c maddesine göre belediyelerin sadece ‘kamu yararına çalışan dernekler, özürlü dernek ve vakıfları ve kimi meslek odalarıyla ortak proje yapabileceğini savunup yürütmenin durdurulması için Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Sarmaşık, verdiği dilekçede, ‘kamu yararına çalışma’ ifadesinin genişçe yorumlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre çıkarılan 11 bin 536 sayılı yönetmelikte belirtilen; ‘kamu yararının gözetilmesi’ ifadesine dikkat çekti. Fakat mahkeme, 21 Ekim’de verdiği kararda, yürütmeyi durdurdu.

Sarmaşık Genel Sekreteri Şerif Camcı, karar nedeniyle 2 bin 200 aileyi projeye katamayacaklarını, 15 bin ailenin açlığa, çocuklarının da sokağa itileceğini belirterek, şöyle diyor: “Valilik rahatsız oldu. Çünkü biz gerek valilik nezdinde, gerek dini cemaatler eliyle yürütülen yardım çarpıklığının yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Onlar bu ailelerin kendilerine bağımlı olmasını, gene kapılara gelmesini, itiş kakış yaşanmasını istiyorlar. Vergimizle sadaka dağıtıyorlar, bir de başımıza kakıyorlar.”

İçişleri Bakanlığı’nın AKP iktidarı döneminde ‘kamu yararına çalışan dernek’ statüsü verdiği ‘yardım kuruluşları’ şunlar: AKP’ye yakın Deniz Feneri, Gülen Cemaati’ne bağlı Kimse Yok Mu, Aziz Mahmut Hüdai Cemaati’ne bağlı İstanbul Uluslarası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği...

İsmail Saymaz
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=974116&Date=12.01.2010&CategoryID=77

Share
İlgili Eğitim