Sayın Başbakan,
Kadın Bakanlığı ve Kadının Statüsü Sorunları Genel Müdürlüğü (KSGM) kaldırılıyor mu?
Türkiye’de, kadın ve aileden “sorumlu” Devlet Bakanlığı (1991) ve Başbakanlığa bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM, 1990) kadın hareketinin yıllarca süren mücadelesi sonucunda oluşturulmuş, kadınların hayatın tüm alanlarına tam ve eşit katılımını sağlamakla görevli çok önemli resmi mekanizmalardır.
1990 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak kurulan (ve o dönemki adı, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü (KSSGM) olan) müdürlük, kadın örgütlerinin talebi ve mücadelesi sonucunda, Çalışma Bakanlığı altında bir “alt kurum” olmaktan çıkarılarak doğrudan Başbakanlığa bağlandı. Yine kadın hareketinin çabaları ve taleplerine cevaben ancak 14 yıl sonra, 2004 yılında bir teşkilat yasasına sahip oldu.
Bir ülkede kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının en önemli ön koşullarından biri, bu konuyla ilgili kurumun, devletin en üst düzey karar mekanizmalarında yer almasıdır. Kadın örgütleri yıllardır ülkedeki kadın-erkek eşitsizliği sorununu çözmeye yönelik, Hükümetin tüm bakanlıkları ve devletin tüm kurumları arasında bir koordinatör işlevi taşıyacak, icracı bir kadın bakanlığı kurulmasını talep ettiler. Ancak bu talebe sahip çıkan ve bunu gerçekleştirme niyetinde olan bir siyasi irade bugüne kadar olmadı.
Geçtiğimiz günlerde, hükümetin yapısında köklü değişiklikler yapmak için çıkarılan 6223 Sayılı Yetki Kanunu ile Kadın Bakanlığının bir tür “Sosyal Hizmetler Bakanlığı”, KSGM’nin ise, “Kadın ve Aile Genel Müdürlüğü”ne dönüştürüleceği konusunda duyumlar almaktayız. Kadın örgütleri olarak bu konuda sürecin şeffaf bir biçimde işlememesinden rahatsızlık duymaktayız. Hükümetin bu doğrultudaki plan ve programlarına dair bilgilendirme ve görüş paylaşımı yapmaması ve dolayısıyla bilgilerin ancak duyumlarla sınırlı kalması da kaygımızı artırmaktadır. Kuruluş amacı kadının ‘birey’ olması ilkesine dayanan KSGM’nin yapısının güçlendirilerek ve Kadından sorumlu bir icra bakanlığı kurularak bu çerçevede daha etkin bir şekilde görev yapması beklenirken, aile ya da sosyal yardım merkezli politikaların esas alındığı yapıların içine çekilmesi kabul edilemez. Kadın hak ve özgürlükleri mücadelesi veren kadın örgütleri olarak bu türden girişimlerin karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz.
Bu doğrultuda, KSGM teşkilat yapısı üzerinde ne türden tasarruflar yapılmakta olduğunun acil olarak kadın örgütleri ve kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz. Yapılan çalışmaların Türkiye’de kadın hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesinde yıllardır emek veren, büyük rol oynayan kadın örgütlerinin görüşlerine açılması ve bu görüşler doğrultusunda yapılanması gerektiğini önemle ve ivedilikle dikkate getirmek istiyoruz. Kadınlar lehine sonuçlar yaratması beklenen bir yapılanmaya dair böylesi önemli bir değişikliğin konunun esas taraflarını ve onların görüşlerini dışarıda bırakarak gerçekleştirilemeyeceğini biliyoruz. Bu konuda acilen gerekli açıklamaların yapılmasını ve işbirliğinin oluşturulmasını bekliyoruz.
Saygılarımızla,
Adana Kadın Danışma Merkezi (AKDAM)
Adana Kadın Kuruluşları Birliği
Adıyaman Kahta Kadın Derneği
AMARGİ
Anayasa Kadın Platformu
Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi
Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu
CEDAW Türkiye Sekreteryası
Çanakkale ELDER-Kadın Danışma Merkezi
ÇEKEV
Çukurova Kadın Platformu - Adana
Evkad - Adana
Femin & art
Filmmor Kadın Kooperatifi
Haklı Kadın Platformu
İris Eşitlik Gözlem Grubu
İŞTAR
KADAV Kadınlarla Dayanışma Vakfı
KA.DER Genel Merkez
KA.DER Adana Şubesi
KA.DER Ankara Şubesi
KA.DER Bursa Şubesi
KA.DER Eskişehir Şubesi
KA.DER Kadıköy Şubesi
KA.DER Samsun Şubesi
Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi
Kadın Dayanışma Vakfı
Kadın Partisi Girişimi
Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği
KAMER
KAOS GL
Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği
Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği
Karataş Kadın Derneği - Adana
KAZETE Bağımsız Kadın Gazetesi
KEİG Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu
KEFA Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar
Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi
Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifi
Marmara Grubu Vakfı
Mersin Bağımsız Kadın Derneği
Mersin KA.DER Temsilciliği
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
MUĞLA KADIN DAYANIŞMA GRUBU
Muş Kadın Derneği – MUKADDER
Silvan Belediyesi Meya Kadın Merkezi
SODEV
S.S. Akdeniz Kadın Kültür İşletme Kooperatifleri Birliği
TCK Kadın Platformu
Türkiye Homenet Çözüm Ortakları
Türk Kadınlar Birliği
Türk Kadınlar Birliği Adana Şubesi
Van Kadın Derneği
Yaka Koop.
Yaşlılarla Dayanışma Derneği
Yeditepe Kadın Dayanışma Derneği