Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hrant Dink Vakfı'ndan "Pandemi Dönemi ve Sonrasında Sivil Toplum" Webinar Serisi

Hrant Dink Vakfı, "Pandemi dönemi ve sonrasında sivil toplum" başlığıyla webinar serisine başladı. 

İçerik Alınlık Resmi

Hrant Dink Vakfı, "Pandemi dönemi ve sonrasında sivil toplum" başlığıyla webinar serisine başladı. 

Webinar serisinin ilk konuğu, Sivil Toplum için Destek Vakfı kurucularından Yörük Kurtaran oldu. İlk  buluşmada sivil toplum kuruluşlarının bu dönemde yaşadıkları zorluklardan, dünyada ve Türkiye'de savunuculuk, finansal sürdürülebilirlik ve iletişim alanında geliştirilen yeni yöntemlerden bahsedildi. 
 
Kurtaran, konuşmasında 1999 depreminden örnek vererek, depremde yaşanılan durum gibi devletin ulaşmadığı yerlerde çıkan dayanışma ağlarının pandemi döneminde de etkisini gösterdiğini söyledi ve bu dayanışma bu sürecin ilerleyen dönemde de devam edeceğini vurguladı. 
 
 
Webinar serisinin ikinci konuğu  akademisyen ve gazeteci  Ahmet İnsel olurken, söyleşide toplumsal hareketler ve sivil alan konuşuldu.  İnsel konuşmasında salgın dönemi sonrasında toplumsal, siyasal ve ekonomik anlamda "hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" değerlendirmesi yapanları aceleci bulduğunu, salgın sonrasında elbet bir dizi değişikliğin olacağını ancak önemli olanın buna kafa yormak ve durumun adını iyi koyup analiz etmek olduğunu belirtti.
 
 
Webinar dizinin son başlığında ise pandemide mülteciler ele alındı.  Webinarda İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi'nden Metin Çorabatır ve Mülteci-Der'den Pırıl Erçoban'ın katılımıyla COVID-19 pandemisiyle birlikte Türkiye’de mültecilerin durumu ve mevcut politikalar tartışıldı.
 
Pırıl Erçoban, COVID-19 döneminde birçok ülkede kayıt işlemlerinin askıya alınması nedeniyle, kayıtsız mültecilerin sağlık başta olmak üzere birçok hakka erişiminde ciddi bir engel oluştuğunu belirtti. Mültecilerin başta işsizlik olmak üzere yaşadıkları sorunların COVID-19 döneminde daha da derinleştiğini belirten Erçoban, pandemi döneminde mülteci çocukların eğitime erişimlerinin de çok azaldığını vurguladı.
 
COVID-19 dönemi öncesinde basının ana gündeminin sınırlardaki mülteciler olduğunu belirten Metin Çorabatır pandemi döneminde ise mültecilerin unutulduğunu, resmî kurumlar tarafından yapılan sosyal yardımlarda dahi hesaba katılmadıklarını dile getirdi. Mültecilerin geçişi için sınırların açılmasıyla beraber birçok mültecinin Avrupa’ya ulaşmak ümidiyle evlerini terk ettiğini vurgulayan Çorabatır, pandemi ilanından sonra birçok mültecinin dönecek evlerinin olmadığını dile getirdi.
 
Share
İlgili Eğitim