Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Engelli Ayrımcılığına Karşı Medya Kılavuzu Hazırlanacak

Engelli Kadın Derneği, medyada engellilere yönelik ayrımcı dille mücadele için “Medya Dili Kılavuzu” hazırlayacak.

İçerik Alınlık Resmi

Engelli Kadın Derneği, medyada engellilere yönelik ayrımcı dille mücadele için “Medya Dili Kılavuzu” hazırlayacak.

engelli kadın derneği toplantısı

“Medya Dili Kılavuzu”nda, engelli kadınlarla ilgili yapılan haberlerdeki ayrımcı dilin değiştirilmesine ve engelli bireylerle ilgili basma kalıp düşüncelerin eşit haklar anlayışı temelinde dönüştürülmesine katkı sunulması hedefleniyor.

“Ayrımcılık: Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek “ projesi kapsamında ortaya çıkacak Medya Kılavuzu, Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından destekleniyor ve AKDAM (Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği) ortaklığıyla yapılıyor.

Kılavuz çıkartılmadan önce farklı illerde "Arama Toplantıları" gerçekleştirilecek. Bunun ilk ayağı da aksim Gönen Hotel’de medya, engelli dernekleri temsilcileri ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilcileri ile yapıldı.

Engelli Kadın Derneği, 2009 yılında kurulan Ankara merkezli bir örgüt. Türkiye'de ilk kez engelli kadına yönelik 2013-2014 yılını içeren bir şiddet raporu hazırladı.

"Engelli kadınlar çifte dezavantaj yaşıyor"

engelli kadın derneği logo
Derneğin gönüllülerinden avukat Özlem Kara, engelli kadınların, engelli ve kadın olmaktan öte farklı sorunlar ve çifte dezavantaj yaşadıklarını belirtti.

“Birleşmiş Milletler Engelli Sözleşmesi 6. Maddesinde engelli kadınların çifte dezavantaj yaşadığı için çifte ayrımcılığa maruz kaldığı bu sebeple de özel önlemler alınması gerektiği belirtiliyor. Sağlık problemler, toplumsal cinsiyet kaynaklı sorunlar… Biz de 2009 yılında karma engelli örgütlerinin engelli kadınların ihtiyaçlarına cevap veremediğini anladığımız için bu derneği kurduk.”

Toplantı kapsamında öncelikle engellilerle ilgili önyargılar, bunun toplumsal sonuçları tartışıldı. İkinci bölümde ise yapılan atölyelerle hak temelli bakış açısıyla engelli kadın haberlerinin nasıl olması gerektiği üzerine tartışma yapıldı. 

Nilay Vardar, Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. engelli kadın derneği logo [PNG] [72.04K]
Share
İlgili Eğitim