Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

‘Başka bir üretim ve tüketim mümkün’: İzmir’de GETO Pazarı

Gediz Ekoloji Topluluğu Pazarı’nda ‘Başka bir üretim ve tüketimin mümkün’ olduğunu belirten gönüllü üretici ve tüketiciler yer alıyor. GETO üreticilerinden Erhan Çetinbağ, tüketicilerin GETO’da aradıklarının mevsiminde yetişen adil ürünler olduğunu söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

Gediz Ekoloji Topluluğu Pazarı’nda ‘Başka bir üretim ve tüketimin mümkün’ olduğunu belirten gönüllü üretici ve tüketiciler yer alıyor. GETO üreticilerinden Erhan Çetinbağ, tüketicilerin GETO’da aradıklarının mevsiminde yetişen adil ürünler olduğunu söyledi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesine bağlı Bostanlı semtinde 2015 Aralık ayından beri faaliyet gösteren Gediz Ekoloji Topluluğu (GETO) Pazarı’nda ‘Başka bir üretim ve tüketim mümkün’ diyen üreticilerin doğanın dengesini bozmadan “adil olarak” yetiştirdikleri kışlık ürünler tezgahlarda yerini almaya başladı.

Her iki haftada bir Cumartesi günleri Bostanlı’da bulunan İro Cafe’de 10.00-13.00 saatleri arasında kurulan GETO’da, üreticiler ürünlerini sergiliyor. GETO’nun bir sonraki buluşması 21 Ocak Cumartesi günü İro Cafe’de gerçekleşecek.

Yazlık ürünlerde olduğu gibi kışlık ürünlerin siparişi de tamamen gönüllü üretici ve tüketicilerin yer aldığı GETO’ya ait Facebook hesabı olan “gediz ekoloji topluluğu (geto)” üzerinden gerçekleştiriliyor.

‘Doğa dengeyi biliyor’

GETO’da kışlık ürünler arasında brokoli, karnabahar, pırasa, soğan, kereviz, pazı, ısırgan otu, ebegümeci, radika, labada gibi otlar ve mandalina ile portakal yer alıyor.

Pazarda yer alan bu ürünlerin soğuğa karşı dayanıklı olduklarını belirten GETO üreticilerinden Erhan Çetinbağ, “Doğa dengeyi biliyor. Kışlık ürünler için her hangi bir önlem almamıza gerek yok” dedi.

Mevsiminde doğal kış ürünlerinin tüketiminin metabolizmayı güçlendirdiğini vurgulayan Çetinbağ, şöyle devam etti:

Brokolide ciddi anlamda C vitamini var. C vitaminini öldürmemek için kışın brokoliyi çiğ tüketmemiz gerekiyor. Karnabahar keza öyle ama onu haşlamamız lazım. Bunları tükettiğimizde sindirim sistemine çok faydası var. Bağışıklık sistemine çok büyük katkısı var özellikle pazı ve brokolinin.

Kışlık ürünleri sulamadıklarını, yağmurun ürünleri yeterince su ihtiyaçlarını karşıladıklarını beliren Çetinbağ, şunları söyledi:

Kışlık ürünlerimizde hiçbir şekilde ilaç kullanmıyoruz. Sadece kışlık ürünlerimizde ortaya çıkan tırtılları bahçemizden uzaklaştırmak için sarımsak ve acı biber kürü yaptık. Yaptığımız bu kürü kışlık ürünlerimizin üzerine dökerek tırtılların bahçemizden uzaklaşmasını sağladık.

‘Adil bir üretim için…’

Doğadan topladıkları yabani otların yoldan uzak ve egzoz gazına maruz kalmamış olmasına dikkat ettiklerini aktaran Çetinbağ, şunları söyledi:

Bitkinin şeklinden, formundan ve renginden tazeliğini anlıyoruz. Örneğin Ebegümeci yaprakları sertleştiğinde ve koyu yeşile döndüğünde toplamamak lazım çünkü artık tat kalmamıştır. Isırgan otunun ise boy atmaması lazım. Boy attığı zaman çiçeklenme ve tomurcuklanma dönemi başlar. Bir sonra ki yılın ürünün tohumunu üretir. Adil bir üretim için bunlara çok dokunmamak gerekir. Bir yere girdiğimiz zaman bütün otu toplamamak lazım. Bölge bölge toplamak lazım. Mutlaka biraz bırakmak lazım ki seneye de devamını sağlayabilsin. Ürünlerimizi bir gün öncesinden topluyoruz. Bir leğene su koyup tazeliğini korumak için demet yaptığımız otları suyun içerisine oturtuyoruz. Böylece tazeliğini daha uzun süre korumuş oluyoruz.

Pazardaki tezgahlarda satışa sunulan kışlık ürünlere tüketiciler tarafından yoğun bir ilginin olduğunu kaydeden Çetinbağ, tüketicilerin GETO’da aradıklarının mevsiminde yetişen adil ürünler olduğunu söyledi.

‘Adil fiyat politikası uyguluyoruz’

Üreticileri tüccarlara mahkum etmemek adına GETO’yu kurduklarını vurgulayan Çetinbağ, şunları ifade etti:

Kışlık ürünlerimizde adil fiyat politikasını uyguluyoruz. Fiyatlarımız normal pazarların biraz üzerinde ama market ve organik pazarların altında. Ürünlerin fiyatlarını ortada bir yerde tutarak hem tüketicilerimizin bu kaliteli ürünlere daha uygun şartlarda ulaşmasını hem de üreticilerin normalde mahkum kaldıkları sistemin dışında daha iyi şartlarda ürünlerini satmalarını ve emeklerinin karşılıklarını almasını hedefliyoruz.

‘Gıda toplulukları oluşturun’

Tüketicilere de çağrıda bulunan Çetinbağ, şunları söyledi:

Gıda toplulukları oluşturun yada mevcut topluluklara dahil olun. Konvansiyonel üretimin kıskacına mahkum olmuş üreticiyi daha doğru olana yönlendirin. Sağlığınız açısından mevsiminde ilaç, hormon ve sentetik madde kullanılmadan üretilen ürünlerle hem kendinizi hem çocuklarınızı hem de geleceğinizi güvence altına alın. Bu şekilde hastalıklardan da korunmuş olursunuz.

Kaynak

Share
İlgili Eğitim