Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sergisi

Swedish Institute ve İsveç Büyükelçiliği’nin düzenlediği  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sergisi Alti + 1 Gallery’de 23 Mart saat 19:00 da açılıyor.

Swedish Institute ve İsveç Büyükelçiliği’nin düzenlediği  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sergisi Alti + 1 Gallery’de 23 Mart saat 19:00 da açılıyor.

Çok uzun yoldan geldik – değil mi?

Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde düşündüğünüz bir konu mu? Tepki verdiğiniz, mücadele ettiğiniz? Toplumsal cinsiyet eşitliği sizin için önemli mi ve hangi açıdan önemli?

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda İsveç’in başarıları çoğu kez dünyaya ilham veren örnekler olarak değerlendirilir. İster gelenekler isterse İsveç kültürü ya da yasalar sayesinde olsun kadın ve erkeğin eşit fırsatlara sahip olarak toplumu ve kendi hayatlarını şekillendirme gücünü sağlama almak için çeşitli adımlar atılmıştır.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için İsveç hükümeti tarafından belirlenmiş altı alt başlık hedefiyle bu başarılardan ve hala yapılması gereken işlerden örnekler vermek istiyoruz:

- Güç ve nüfuzun eşit dağılımı. Kadın ve erkek aktif vatandaşlar olmak ve karar verme mekanizmalarının şartlarını şekillendirmek için eşit fırsatlara sahip olmalıdırlar.
- Eşit eğitim hakkı. Kadınlar ve erkekler, kız ve erkek çocuklar eğitim öğretim, branş seçme ve kişisel gelişim konularında eşit haklara ve fırsatlara sahip olmalıdır.
- Ekonomik eşitlik. Kadın ve erkek kendilerine hayat boyu ekonomik bağımsızlık verecek olan meslek edinme eğitimi ve paralı iş sahibi olma konusunda eşit fırsatlara ve şartlara sahip olmalıdır.
- Parasız yapılan ev işi ve bakım konusunda eşitlik. Kadın ve erkek ev işlerinin dağılımı konusunda eşit sorumluluk almalı, bakma ve bakılma konusunda eşit fırsatlara sahip olmalıdır.
- Sağlık konusunda eşitlik. Kadınlar ve erkekler, kız ve erkek çocuklar iyi sağlık hizmetine erişim ve bakım hizmeti alma konusunda eşit şartlara sahip olmalıdır.
- Kadınlara karşı erkek şiddeti son bulmalıdır. Kadınlar ve erkekler, kız ve erkek çocuklar fiziksel dokunulmazlık konusunda aynı haklara ve korumaya sahip olmalıdır.

 Bu sunum hiç bir şekilde tamamen kapsayıcı değildir ancak umuyoruz ki dünyanın neresinde yaşıyor olsanız da üzerinizde bir yansıması olacak, tartışma yaratacak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmada gereken değişiklikleri gerçekleştirme insiyatifi yaratacak kadar ilham verici olacaktır. 

sergi afişi

23 Mart-4 Nisan arası açık olacak sergi;

Salı-Cuma: 18.00 – 21.00

Cumartesi: 12.00 – 20.00

Pazar: 12.00 – 16.00

günleri arası gezilebilir.

Alti + 1 Gallery, Günes Sokak 17/2 Kavaklidere/Ankara

 

İlgili Dosyalar:

  1. sergi afişi [PNG] [346.81K]
Share
İlgili Eğitim