Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Roman Dialog Ağı'ndan Açıklama: Çeşme'de Romanlar Toplumun Daha da Dışına İtiliyor

İzmir'in Çeşme ilçesinde 16 Haziran'da, Romanlara ait çadırların, belediye ekiplerince sökülmesinin ardından 22 STÖ'nün üye olduğu Roman Dialog Ağı bir açıklama yayınlayarak, "İlgili kamu kurumlarını ve belediyeleri, Çeşme'de yaşanan insanlık dramını gidermeye çağırıyoruz" dedi.
İzmir'in Çeşme ilçesinde 16 Haziran'da, Romanlara ait çadırların, belediye ekiplerince sökülmesinin ardından 22 STÖ'nün üye olduğu Roman Dialog Ağı bir açıklama yayınlayarak, "İlgili kamu kurumlarını ve belediyeleri, Çeşme'de yaşanan insanlık dramını gidermeye çağırıyoruz" dedi.
"Romanların barındığı alanı, alternatif bir çözüm sunmaksızın, ön uyarı yapmadan, kepçelerle yıkmasını esefle karşılıyoruz" denilen açıklamada kurumlar arası koordinasyonsuzluğun hak ihlallerine yol açtığı söylendi. 
 
Açıklama şöyle denildi:  "Bu alanda yaşayan Romanların pek çoğu, uzun yıllardır Çeşme'de yaşamakta, geçimlerini günlük güvencesiz işlerle sağlamaktadır. Bir kısmı kâğıt ve hurda toplayıcılığı yapmakta, bir kısmı da turizm sektöründe temizlik ve mutfak işçiliği gibi işler ifa etmektedir. Boğaz tokluğunu bile sağlayamadıkları bir ortamda, pandemi süreci durumlarını daha da zorlaştırmış, bir dönem herhangi bir gelirleri olmaksızın hayatta kalmaya çalışmışlardır."
 
RODA açıklamasınsa merkezi yönetim ile yerel yönetimleri de "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi" ve "Roman Strateji Eylem Planı"nı uygulamaya çağırdı.
 
Açıklamanın tamamı şöyle; 
 

Çeşme Belediyesi'nin 16 Haziran 2020 tarihinde, Çeşme’nin Alaçatı mevkiinde Romanların barındığı- alanı, alternatif bir çözüm sunmaksızın, ön uyarı yapmadan, kepçelerle yıkmasını esefle karşılıyoruz. 

İlgili kamu kurumlarını ve belediyeleri, Çeşme’de yaşanan insanlık dramını gidermeye çağırıyoruz.  Bu olayla birlikte kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluğun, insan hakları ihlallerine yol açtığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu alanda yaşayan Romanların pek çoğu, uzun yıllardır Çeşme’de yaşamakta, geçimlerini günlük güvencesiz işlerle sağlamaktadır. Bir kısmı kâğıt ve hurda toplayıcılığı yapmakta, bir kısmı da turizm sektöründe temizlik ve mutfak işçiliği gibi işler ifa etmektedir.  Boğaz tokluğunu bile  sağlayamadıkları bir ortamda, pandemi süreci durumlarını daha da zorlaştırmış, bir dönem herhangi bir gelirleri olmaksızın hayatta kalmaya çalışmışlardır.  Öte yanda, 2010 yılında açıklanan Roman açılımı sonrasında Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve en sonuncusu 2019 Aralık’ta yayınlanan iki tane Roman Strateji Eylem Planı yayınlanmıştır.

Söz konusu belgeler, Romanların sosyal içermesinin sağlanması ve Romanların yaşam standartlarının iyileştirilmesi için kamu kurum ve belediyelere çeşitli görevler vermiştir. Buna rağmen, yeterli ilerleme sağlanamamış, Çeşme’de gerçekleştirilen yıkımda olduğu gibi, Romanları toplumun daha da dışına iten birçok uygulama yapılmıştır.

Bu çerçevede gerek merkezi yönetimi gerekse yerel yönetimleri, mevcut yasalar ve strateji belgesi tarafından kendilerine verilen görevleri ivedilikle yerine getirmeye, tam bir koordinasyon içinde Çeşme’de yaşanan mağduriyeti gidermenin ötesinde, olaydan etkilenen Romanların durumlarını iyileştirmeye çağırıyoruz. 

ROMAN DİYALOG AĞI (RODA) ÜYELERİ

  1. Adana Kalburcular ve Aşiretler Derneği, Ali Kaya
  2. Akhisar Roman Federasyonu, Erdoğan Şener
  3. Balıkesir Gömeç Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği, Kenan Say
  4. İzmir Dikili Roman Sosyal Gelişim Derneği, Sitem Kara
  5. Diyarbakır Domlar ve Romanlar Kültür Dayanışma ve Gençlik Derneği, Mehmet Demir
  6. Edirne Roman Gençlik Derneği, Selçuk Karadeniz
  7. Gaziantep Abdallar Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Niyazi Buluter
  8. Hatay Roman Abdal ve Domlar Birliği, Veysel Toplar
  9. Hatay Dom Toplulukları Derneği, Mehmet Teke
  10. İstanbul Anadolu Yakası Romanları Derneği, Güngör Gönüç
  11. İstanbul Anadolu Abdalları Ortak Platformu, Hasan Kara
  12. Dudullu Roman Derneği, Barış Cihanker
  13. Sıfır Ayrımcılık Derneği, Elmas Aru
  14. İzmir Roman Gençlik Eğitim Kültür Derneği, Cem Pekbalıkçı
  15. Kilis Abdallar Dayanışma ve Spor Derneği, Fettah Esoğlu
  16. Manisa Bölge Romanları Kalkındırma Derneği, Serdar Kavdağ
  17. Fethiye Muhacir Derneği, Salih Kocatepe
  18. Samsun Karadeniz Bölgesi Roman Kültürünü Araştırma Eğitim ve Kalkındırma Derneği, Selim Gökçen
  19. Tekirdağ Muratlı Roman Kültür Dayanışma Derneği, Çağlar Yelteki
  20. Tekirdağ Trakya Müzisyenler Derneği, Necdet Karanfil
  21. İzmir Tire Romanları Kültür ve Dayanışma Derneği, Hasan Hüseyin Karabacak
  22. Şanlıurfa Davulcular ve Zurnacılar Derneği, Aziz Arslan
  23. Artvin Aktivist Soner Durmuş
Share
İlgili Eğitim