Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Özgürlük için Basın Projesi İfade ve Basın Özgürlüğü İhlalleri Raporunu Yayınlandı

Özgürlük için Basın Projesi ilk raporu yayınladı. Raporda, yerel seçim dönemi ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri kayıt altına alındı. Basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili seçim süreci gelişmeleri kaygıların tetiklenmesine neden oldu.

Özgürlük için Basın Projesi ilk raporu yayınladı. Raporda, yerel seçim dönemi ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri kayıt altına alındı. Basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili seçim süreci gelişmeleri kaygıların tetiklenmesine neden oldu.

Özgürlük İçin Basın
Gazeteciler Cemiyeti’nin AB Sivil Düşün kapsamında yürüttüğü “Özgürlük için Basın” projesinin ilk raporu yayınlandı. “Hükümetin kararlarına katılmamak, bunları çeşitli biçimlerde ifade etmek de demokratik bir haktır” denilen raporda siyasal iktidarların şeffaf ve hesap verilebilir yönetim sorumluluklarına ve her türlü eleştiriye açık olmalarının gerektiğine dikkat çekildi.

Yurttaşın habere, bilgiye ve olayları anlaşılır kılan yorumlara ulaşma hakkının en temel evrensel haklardan olduğu belirtilerek Türkiye’de 2014 yılı yerel seçim sürecinde bu temel hakların engellenmesiyle karşılaşıldığı kaydedildi. 

İktidarlar eleştiriye açık olmalı
Raporda adli ve kolluk sisteminin siyasal iktidara bağımlı hale getirecek adımlar atılmasının kaygıları tetiklediğinin altı çizilerek yaygın medyaya getirilen baskıların ardından halkın yöneldiği sosyal medyaya da sınırlama getirilmesinin ciddi endişe kaynağı olduğu vurgulandı. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına iktidardan sert tepki gelmesinin yanı sıra bu süreçte göstericilere yönelik katı tutum ve orantısız güç kullanımının da tepkilere yol açtığı raporda ifade edildi.

Dünyanın her yerinde ve tüm zamanlarda iletişim araçlarının siyasal iktidarların baskısı ve denetimi altında olduğu belirtilen raporda “Bu durumu tam olarak ortadan kaldırmasa da bir ölçüde sınırlandıran demokrasinin gelişimi olmuştur. Siyasal iktidarlar şeffaf ve hesap verilebilir yönetimden sorumludurlar. Her türlü eleştiriye açık olmalarının kabul görmesi gereği bu nedenledir” denildi.

Doğru bilgilenme hakkı
Habercinin özgür bicimde görev yapması kadar halkın doğru bilgilendirme sonucunda doğru kararlar alabilmesi için ifade ve basın özgürlüğünü şarttır. Bu çerçevede, raporda, iktidarın medya sahipleri ve yöneticilerine talimat vermesi, yayınların içeriğine müdahalesi, rahatsızlık duyduğu bazı gazetecileri yöneticilerine şikâyet etmesi, gazetelere köşe yazarı “tayini” gibi birçok kaynaklarca iddia edilen şikayetlerin endişelere yol açtığı vurgulandı.

Raporda “Türkiye’de Mart 2014’de iletişim araçları üzerinde uygulanan baskılar demokratik toplumdaki ifade ve basın özgürlüğü tartışmalı hale getirmiştir” denildi.

İfade ve basın özgürlüğü ihlallerini kayıt altına almayı amaçlayan Özgürlük için Basın projesinin birinci raporunun tam metnine www.pressforfreedom.org adresinden ulaşabilirsiniz.

AB-İlan

İlgili Dosyalar:

  1. Özgürlük İçin Basın [JPG] [81.99K]
Share
İlgili Eğitim