Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

KEİG'den Yeni Yayın: Türkiye'de Kadın Emeği ve İstihdamına Yönelik Politikalar

"Türkiye'de Kadın Emeği ve İstihdamına Yönelik Politikalar: Kadın Emeği ve İstihdamına Dair Politika ve Faaliyetlerin 12 İlde Değerlendirilmesi" isimli kitap, Mayıs 2013 itibariyle araştırma raporu olarak KEİG Yayınları Dizisi'nden çıktı.

"Türkiye'de Kadın Emeği ve İstihdamına Yönelik Politikalar: Kadın Emeği ve İstihdamına Dair Politika ve Faaliyetlerin 12 İlde Değerlendirilmesi" isimli kitap, Mayıs 2013 itibariyle araştırma raporu olarak KEİG Yayınları Dizisi'nden çıktı.

KEİG yeni yayın kapak görsel
KEİG Platformu'nun 2012 yılının Haziran-Temmuz aylarında örgütlü bulunduğu 12 ilde kolektif olarak yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını içeren kitapta, Türkiye'de kadın emeği ve istihdamına yönelik politikaların durumu ve genel değerlendirmesine de yer veriliyor.

Adana, Ankara, Antalya, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Şanlıurfa, Trabzon ve Van olmak üzere 12 ilde yürütülen araştırmada, 2010 yılında kadın istihdamının arttırılması amacıyla çıkarılan Başbakanlık Genelgesi'nin (No: 2010/14) uygulanıp uygulanmadığı incelenmişti. Kasım 2012'de ara raporu yayımlanan araştırma, Türkiye'de kadın istihdamının durumu ve her ilin ayrı değerlendirmesi eklenerek genişletildi.

Araştırma, Genelge'nin sorumlu kıldığı kurumlarla ve ildeki kadın örgütleriyle yapılan yaklaşık 120 görüşme ile bu kurumların stratejik plan, faaliyet raporu gibi politika metinlerinin incelenmesini içeriyor. Görüşmeler, ilde hem kadın emeği ve istihdamına dair yürütülen faaliyetleri ortaya koyuyor hem de bu konuyla bire bir ilişkili kurumların kadın istihdamına yönelik politikalarını değerlendiriyor.

Ev içi emek, ev eksenli çalışma, esnek çalışma, kayıt dışı çalışma, düşük ücret politikaları, işyerinde ayrımcılık gibi konuları içeren ilk bölümde Türkiye'de kadın emeği ve istihdamının durumuna dair genel bir çerçeve çiziliyor ve bu konuda yürütülen faaliyetlere değiniliyor. İkinci bölümde, araştırmanın yöntemine dair bilgilendirme ve 12 ilde yapılan görüşmelerin sonuçları yer alıyor. İllerdeki inceleme, kadın istihdamını artırmak amacıyla yürütülen mesleki eğitimler, girişimcilik faaliyetleri ve çocuk bakım hizmetleri ile kurumlardaki cinsiyet eşitliği bakışını ortaya koyuyor. Son bölümde ise, hem illerde hem de Türkiye'deki genel durum Genelge maddeleri ile bağlantılı olarak değerlendiriliyor ve Platform'un konuyla ilgili önerileri sunuluyor.

Kitaba ulaşmak için KEİG Platformu ile iletişime geçebilir veya metne internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Dosyalar:

  1. KEİG yeni yayın kapak görsel [JPG] [3.26K]
Share
İlgili Eğitim