Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Kadınlar ‘ayrı vagon değil insanca ulaşım’ istiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursaray Otosansit İstasyonu’nda kadınları tecrit eden ”hanımlara ayrı vagon” uygulamasına başladı. Belediyenin bu cinsiyetçi uygulamasına kadınlardan tepkiler her geçen gün artıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursaray Otosansit İstasyonu’nda kadınları tecrit eden ”hanımlara ayrı vagon” uygulamasına başladı. Belediyenin bu cinsiyetçi uygulamasına kadınlardan tepkiler her geçen gün artıyor.

Bursa’da kadınların Bursaray’da yeşil vagonlar yerine pembe vagonlarla yolculuk yapması talebiyle web imza sitesi ‘change.org’da Yusuf Cemal Alevcan isimli bir erkek tarafından başlatılan kampanya uygulanmaya başlandı. Başlatılan ”hanımlara ayrı vagon” uygulamasının ardından kandınlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursaray’daki  Kadınlara özel ayrı vagon uygulamasının taciz sorununu çözmeyeceğini, aksine kadınları sonsuz bir tecrit sarmalına almanın ilk adımı olduğunu belirten kadınlar Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye uygulamadan vazgeçme çağrısında bulundu.

Şehreküstü Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdiler, açıklama şu şekilde:
“Biz kadınlar nitelikli,  kamusal ve insanca koşullarda ulaşmak istiyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi kadınların metro vagonlarında tacize uğramasını istemiyorsa çözümü budur. Kaldı ki toplu taşıma araçlarında kadına yönelik cinsel şiddeti engellemek için pembe vagon bir çözüm olmadığı gibi, tersine kadınları ucu bucağı olmayan bir tecrit sarmalına almanın ilk adımı olacaktır. Kadınlar okulda,  iş yerinde, pazarda,  sokakta ve hatta evlerinde cinsel şiddete maruz kalıyor. Ne yapılacak o zaman bunların hepsi mi ayrılacak? Pembe sokaklar, pembe pazarlar, pembe iş yerleri mi yapacaksınız. Bu mantıkla giderseniz, bir süre sonra tacizi önlemenin en iyi yolunun kadının kamusal alandan topyekun dışlanlanması olduğunu duyacaksınız.” “Bursaray’da kadınlara ayrılmış vagona binmeyen kadınlar taciz edilirse, e ama hak etmiş mi diyeceksiniz?”

Kadınlar uygulamanın bir dizi başka ülkeden örnekler verilerek savunulmasını da eleştirdi:
“Diyorlar ki Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İran, Japonya, Hindistan ve Brezilya’da da benzer uygulamalar var. Evet toplu taşımada ayrı otobüs ya da vagon kullanan birkaç ülke var. Ancak bu ülkelerin hepsi kurumsallaşmış cinsel ayrımcılığın ve giderek artan cinsel taciz oranlarının bulunduğu ülkeler. Dememiz o ki kötüden örnek olmaz. İlla örnek alınacaksa Madrid Belediyesi’nin başlattığı, vagonlara ‘Kadına Yönelik Taciz Suçtur’ levhaları koyma işini örnek alın, biz de alkışlayalım.”

Bizler buradan tekrar altını çiziyoruz.Kadınları kamusal alandan tecrit etmek yerine, erkeklere kamusal alan yaşamanın kuralları öğretin. Kampüslerden meydanlara tüm kamusal alanlarda özgürlüğümüzü kazananın dek mücadeleye etmeye devam edeceğiz!

 Üniversiteli Kadın Kolektifi

Share
İlgili Eğitim