Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, Türkiye'de emek ve istihdamla ilgili kamu ve sivil toplum kurumları olmak üzere her ilde yaklaşık 10 kurum ile görüşerek 2010 yılında yayımlanan "Kadın İstihdamının Arttırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Genelgesi"nin uygulanıp uygulanmadığını araştırdı.
Kadın örgütlerinin, kadın istihdamının niceliğine değil aynı zamanda niteliğine de bakmanın önemli olduğuna yıllardır dikkat çektiğini belirten KEİG, hükümet ve işveren cephesinin kadın istihdamı oranının artırılmasına dair önerisinin, kadın istihdamının "ülke kalkınmasına sağlayacağı katkı" ile birlikte ele alındığına ve "işgücünün israf olmaması" gerekliliğinin vurgulandığına dikkat çekti.
KEİG, hazırladığı raporda genelgede de belirtilen kurumların ve kuruluşların projeleri, hizmet içi eğit im programları, stratejik plan ve benzeri belgelerini; il işgücü piyasası analizleri ile mesleki eğitim materyallerini ve organize sanayi bölgeleri ile serbest bölgelerde kreş olup olmadığını inceledi. Ardından çeşitli kamu kurumları, odalar, sendikaların kadın grupları, kadın örgütleri ve yerelde istihdamla ilgili ön plana çıkan diğer kurumlarla 120 görüşme gerçekleştirildi.
Adana, Ankara, Antalya, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Urfa, Van olmak üzere 12 ilde yürütülen ve ihtiyaç tespitine yönelik "Genelgenin Ardından İstihdamda Kadının Durumu Araştırması"nın ilk tespiti şu: Genelge pek çok kurumda, pek çok yetkili tarafından bilinmiyor. Kadınların istihdamına özel önem ve öncelik verilmesi durumu genel olarak yetkililerin kişisel inisiyatifi üzerinden yürüyor.
STGM YouTube Kanalı
STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.