Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Hafıza Merkezi Gönüllü Stajyer Arıyor

Kış-ilkbahar döneminde Hafıza Merkezi’nin Hukuk Çalışmaları Programı altında gönüllü stajyer çalışma arkadaşları arıyoruz.

Kış-ilkbahar döneminde Hafıza Merkezi’nin Hukuk Çalışmaları Programı altında gönüllü stajyer çalışma arkadaşları arıyoruz.

hafıza merkezi logo

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi (Hafıza Merkezi), Türkiye, İstanbul merkezli bağımsız bir insan hakları kuruluşudur ve geçmişte yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin gerçekleri ortaya çıkarmayı, bu ihlaller ile ilgili toplumsal hafızayı güçlendirmeyi ve mağdurları, adalet arayışlarında desteklemeyi amaçlar.

Hafıza Merkezi faaliyetlerini dört çalışma alanı altında yürütmektedir:

  1. Hafıza Çalışmaları
  2. Hukuk Çalışmaları
  3. İletişim ve Savunuculuk
  4. Bölgesel İşbirliği ve Kapasite Geliştirme

Dernek, programlar ve çalışma alanları hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Hukuk Çalışmaları Programı

Hukuk Çalışmaları Programı, başta zorla kaybetmeler olmak üzere işlenmiş ağır insan hakları ihlallerinin açığa çıkarılması, belgelenmesi, cezasızlık zırhının kırılması ve hesap verebilirliğin sağlanmasına  katkıda bulunmak amaçlı çalışmalar yapar.

Hukuk Çalışmaları Programı saha araştırmaları yolu ile ilgili kişi ve kuruluşlardan belge toplar, devletin ulusal ve uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini araştırır ve çalışma alanında yargının ağır  insan hakları ihlalleri karşısındaki tutumunu analiz eden  bilimsel araştırmalar yapar, raporlar hazırlar.

Bu program kapsamında yapılan çalışma ve analizler, belgelemenin çok maksatlı olarak kullanılmasına yönelik gerçekleşmektedir: Hafızalaştırma çalışmaları ve cezasızlık konularına kamuoyunun ilgisini  çekmek, davaları desteklemek ve başlatmaktan, insan hakları ihlalleriyle ilgili ileride yapılabilecek araştırmalar için bir kaynakça sunmaya, arşiv oluşturmaktan farklı toplumsal kesimlerin hak ihlallerinden nasıl farklı biçimlerde etkilendiğinin açığa çıkarılmasına kadar. Yanı sıra farklı etkinlikler düzenleyip, yaygın olarak görülen devlet şiddetine maruz kalanların hafızalarını koruma ve yaygınlaştırma amaçlı raporlar yayımlamaktadır.

Zorla kaybetmeler ile ilgili  veritabanı için: www.zorlakaybetmeler.org 

Gönüllü Staj Programı

Hafıza Merkezi Hukuk Çalışmaları Programı’nın profesyonel çalışanlarıyla birlikte gönüllülerin üreteceği birikim bizim için önemli. Hafıza Merkezi olarak kurulduğumuz günden beri gönüllü stajyerlerle birlikte çalışmaya önem verdik. Gönüllüler programın çalışmalarına 4 aylık bir süre için dahil edilirler. Gönüllü stajyerlerin bu 4 aylık süre boyunca hafta için 2 gün, 10.00-17.00 saatleri arasında ofiste olmaları gerekir.Gönüllü stajyerler hafta içi hangi günler geleceklerine ofiste çalışmaya başladıktan sonra program çalışanlarıyla birlikte karar verirler.

Başvuru ve Değerlendirme

Gönüllü stajyer adaylarının özgeçmişlerini, neden Hafıza Merkezi’nde gönüllü staj yapmak istediklerini anlatan kısa bir metinle birlikte 13 Ocak 2016 tarihine kadar [email protected] adresine e-postayla iletmeleri gerekmektedir. Başvuruda staj dönemi boyunca hafta içi hangi günler gelebileceğini de belirtmeleri rica edilir.

Başvuru dönemi bittikten sonra stajyer adayları hem gönderdikleri CV ve mektup ile hem de yüz yüze görüşmeler aracılığıyla değerlendirilecektir. Değerlendirme süreci sonunda tüm başvuruculara geri dönüş yapılarak bilgi verilecektir.

Gönüllü Staj Dönemi

Gönüllü staj başlamadan önce stajyerlere 1 gün süresince bir eğitim verilir. Bu eğitim iki bölümden oluşur, önce geçiş dönemi adaleti kavramı, dünyada bu alanda üretilen yaklaşım, perspektif ve deneyimler ile Hafıza Merkezi’nin çalışmalarının bu kavramla ilişkisi aktarılır. İkinci bölümde de somut olarak Hukuk Çalışmaları Programının yaptığı işler örneklerle anlatılacaktır. 

Gönüllü stajyerlerden beklenen temel olarak  zorla kaybetme alanındaki belgeleme ve  analiz çalışmalarına katılmaları, veritabanına girilecek hukuksal süreç özetleri için  ön çalışma yapmaları  ve arşiv oluşturulmasına yardımdır.

Gönüllü stajyerlerin esas olarak:

  • Hukuk Fakültesi öğrencisi veya stajyer olması,
  • Her türden ayrımcılığı reddeden ve tüm farklılıkları tanıyarak saygı gösteren bir yaklaşımı benimsemesi,
  • İnsan hakları literatürüne, kavramlarına ve diline yabancı olmaması,
  • Çalışmalar kapsamında paylaşılan her tür bilgi ve belgenin gizliliği esasına kesinlikle bağlı kalması,
  • Okuyup yazabilecek derecede İngilizce bilmesi,
  • Temel bilgisayar becerilerine sahip olması beklenir.

* Okullarında devam zorunluluğu olan öğrenci stajyer adayları için çalışma saati sabit kalmak kaydıyla gün sayısında değişiklik yapılabilir.

Son başvuru: 13 Ocak 2017 // [email protected] adresine e-postayla

Kaynak

İlgili Dosyalar:

  1. hafıza merkezi logo [JPG] [51.75K]
Share
İlgili Eğitim