Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Dünya Organik Kongresi, ‘nar’ın hikayesiyle başladı

Buğday Derneği ev sahipliğinde düzenlenen 18. Dünya Organik Kongresi’nin (IFOAM Organic World Congress) bugün başladı. 1000 kadar uluslararası katılımcı15 Ekim’e kadar kırsal kalkınmadan, gıda topluluklarına, organik hayvancılıktan organik tarıma organik ekolojik yaşama dair pek çok konu tartışılacak.

Buğday Derneği ev sahipliğinde düzenlenen 18. Dünya Organik Kongresi’nin (IFOAM Organic World Congress) bugün başladı. 1000 kadar uluslararası katılımcı15 Ekim’e kadar kırsal kalkınmadan, gıda topluluklarına, organik hayvancılıktan organik tarıma organik ekolojik yaşama dair pek çok konu tartışılacak.

Ekolojik tarım konusunda dünyanın en etkili kuruluşu olan Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu’nun (IFOAM) 18. Kongresi, Buğday Derneği’nin evsahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde bugün başladı. 2011 yılında hayatını kaybeden, Buğday Derneği’nin kurucularından Victor Ananias’a selam göndererek açılan kongrede salondaki tüm kongre katılımcıları Tugay Başar’la birlikte vücut perküsyonu yaptı. Ardından sahneye çıkan Buğday Derneği Yönetim Kurulu başkanı Güneşin Aydemir, bereketi simgeleyen nar meyvesinin Tugay Basar, Sumru Agiryuruyen ve Orcun Baştürk’ün müziği eşliğinde anlattı.

Kongre, ana konuşmacıları arasında yer alan Yemi Akinbamijo, Kathleen Merrigan ve Christian Felber, ‘Sorunları Ele Almak, Köprüler Kurmak’ başlıklı açılış oturumunda konuştu.

buğday

Müzik eşliğinde, narın hikayesini Güneşin Aydemir anlattı.

Genç profesyoneller çiftçi oluyor

Açılış seramonisinden sonra sahne alan Kongre’nin ana konuşmacıları organikle birlikte yeni alternatif ekonomilerden de söz ettiler. ABD Tarım eski Bakanı Müsteşarı, George Washington Üniversitesi’nden Kathleen Merrigan, son yıllarda genç profesyonellerin tarıma ilgisinin arttığını belirterek çiftçi olan genç profesyonellerin sayısının son beş yılda yüzde 15 arttığını söyledi. Organik konusunda gençlerle bağlantı kurmanın önemine dikkat çeken Merrigan, katılımcılardan 35 yaşın altındakilerle iletişime geçerek onlara organiği anlatmalarını istedi ve ”Kurmamız gereken en önemli köprü bir sonraki nesille aramızda olmalı” dedi.

Amuda ekonomi!

Kongre’nin ana konuşmacılarından Viyana Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Christian Felber konuşma kürsüsüne parende atarak geldi ve konuşmasını akrobatik hareketlerle renklendirdi. Avusturya Toplumsal İyilik İçin Ekonomi girişiminin kurucusu Felber, şu anda parayı amaç edinmiş ekonomik sistemin dünyaya tersten bakmak anlamına geldiğini göstermek üzere kürsünün yanında amuda kalktı.

 

Dünyanın geleceği için alternatif ekonomik modelleri hayata geçirmenin zamanının geldiğini belirten Felber şöyle konuştu: ” Ekonomi sadece para+kar değildir. Ekonomide paranın amaç değil araç olması ve toplumsal iyiliği hedeflemesi gerekiyor. Kapitalist sistemin ahlaki temele karşıt olduğunu düşünüyorum. Bugünkü ekonomik sistemde herkes kar elde etme peşinde ve ne yazık ki ahlaksız davrananlar daha başarılı oluyorlar. Biz oyunun kurallarını yeniden yazmayı öneriyoruz. Bunun için, ortak iyiliği ekonominin amacı haline getirmemiz ve bunu demokratik süreçleri işleterek yapmamız gerekiyor.

Dokuz milyar insan organikle beslenebilir

Dünya Organik Kongresi’nin ”Organik Vizyonlar ve Trendler” başlıklı oturumunda ise Gıda ve Tarım Örgütü FAO’dan Nadia El-Hage Scialabba, 2015’e kadar 9 milyar insanı organik tarımla beslemenin mümkün olduğunu belirterek, ”Ancak buradaki hayvancılığın rolünü iyi değerlendirmeliyiz. Çünkü hayvancılık besin dönüştürmenin en verimli şekli değil, kaynak kullanımımızı optimize etmemiz gerek” dedi.

Savory Enstitüsü kurucusu Allan Savory ise iklim değişikliği ve çölleşmede tarımın rolünün önemine dikkat çekerek; eğer karbonu tekrar toprağa bağlamak için bütüncül hayvancılığın vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Konuşmacılar, organiğin bir tarımsal üretim yöntemi olmaktan öte bir kültür olduğunu, organik tarımın sürdürülebilirliğin vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini ve bu açıdan organik tarım hareketinin diğer sürdürülebilirlik hareketleri arasında konferansın temasına da uygun olarak güçlü köprüler kurması gerekliliği ifade edildi.

18. IFOAM Kongresi, 15 Ekim’e kadar, ulsulararası katılımcıların yer aldığı özel konferanslarla devam edecek.

Yeşil Gazete

Share
İlgili Eğitim