Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Bodrum Kent Konseyi’nden LGBT kotası kararı

Bodrum Kent Konseyi, genel kurul toplantısında, mahalle meclislerinin yapılanmasında LGBT’lere de yüzde 5 kontenjan hakkı tanınmasına karar verildi. Konsey, mahalle meclislerinde kadın, erkek dengesini sağlamak için fermuar sisteminin uygulanması konusunda da görüş birliğine vardı.

Bodrum Kent Konseyi, genel kurul toplantısında, mahalle meclislerinin yapılanmasında LGBT’lere de yüzde 5 kontenjan hakkı tanınmasına karar verildi. Konsey, mahalle meclislerinde kadın, erkek dengesini sağlamak için fermuar sisteminin uygulanması konusunda da görüş birliğine vardı.

 
Bodrum’da yerel yönetim ile koordinasyon içinde çalışan Bodrum Kent Konseyi’nin seçimsiz genel kurul toplantısı Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Kent konseyi Başkanı Prof. Dr. Hamdi Topçuoğlu’nun başkanlığında düzenlenen ve yaklaşık beş saat süren toplantıya, mahalle meclisi sorumluları, genel kurul üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu, kent konseyi olarak her zaman yerel yönetimlere destek vermek amacında olduklarını, yerelleşme ve küreselleşme arasında bir köprü kurmak gerektiğini, bunun da yerel ve evrensel değerleri gözeterek değerlendirmekten geçtiğini belirtti. Bunun için de yaşamın ahenginin gözetilmesi, kaynakların dikkatli kullanımı, toplumun talep ve beklentilerinin karşılanması, bireysel emeğinin korunması öncelikler arasında olması gerektiğini vurgulayan Topçuoğlu, “Bu kültürü hakim kılmak, devletten çok yerel yönetimlerin görevidir. Çünkü, yerel yönetim, öncelikle orada yaşayanlara aittir. Siyasetin, ayrı ve imtiyazlı kategori olmaktan çıkması, yeni değerlerin sahiplenilmesi ve bunlara uygun bir yönetim anlayışının geliştirilmesi, bu nedenle vazgeçilmezdir” dedi.
 
Toplantıda, Engelliler Meclisi ve Kadın Meclislerinin bugüne kadar yaptığı faaliyetler ve önümüzdeki döneme ait hedefler konusunda sunumlar gerçekleşti. Engelliler Meclisi’nin faaliyetleri ile ilgili sunumu Bodrum Belediyesinde meclis üyesi olan Mecit Poyraz yaptı. Poyraz, engellilerin Bodrum’da yaşama dahil olmaları adına projeler yapılacağını ve bunun da her platformda takipçisi olacaklarını belirtti.
 
LGBT, kadın, gençlik ve engelli kotaları
 
Mahalle Meclisleri organlarının oluşumunda kadın erkek dengesinin korunması adına fermuar sistemi (bir kadın bir erkek) ile meclis yönetimi oluşturulmasına oy çokluğu ile karar verildi. Kararda ayrıca lezbiyen, gey, biseksüel ve translara da yüzde 5’lik  kontenjan ayrılması oy çokluğu ile kabul edildi. Yüzde 5’lik bu kontenjan ayrıldıktan sonra kalan oranda fermuar sistemi uygulanarak yönetimde kadın erkek eşitliği sağlanacağı belirtildi. Ayrıca yüzde 20’lik gençlik kotası (16-26 yaş arası) ve yüzde 10 da engelli kotası uygulanması kararı da alındı. Genel Kurul’da Kültür Sanat Meclisi, Turgutreis ve Gümüşlük Mahalle Meclisleri’nin kurulması da onaylandı.
 
Kent konseyi’nde LGBT kotası Türkiye’de bir ilk!
 
Toplantıdan sonra DHA muhabirine telefonla açıklamada bulunan Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, LGBT’lere de yüzde 5 kontenjan hakkı tanınmasıyla ilgili olarak, “Sanırım bu Türkiye’de bir ilk, böyle bir kontenjan oluşturulması yönünde teklif geldi ve genel kuruldaki 11 arkadaşımız bunu kabul etti. Ben ise çekincelerimi söyledim. Çünkü bana göre mahalle meclislerinde yüzde 5 kontenjan yerine görev almak isteyen kim olursa olsun, mahalle sorunlarına sahip çıkmak isteyen elini taşın altına koymak isteyenin cinsiyetine, cinsel kimliğine bakmadan sorgulamadan kabul edilmesini önerdim. Kapımız herkese açık. Çünkü bunun katılımcı demokrasinin gerçeği olduğuna inanıyoruz. Yüzde 5’lik kontenjan dolmaz ise o kontenjanın boş kalması yönünde kurul karar aldık” dedi. (DHA) 
Share
İlgili Eğitim