Ana içeriğe atla
Image
STGM'den Duyuru
Share

2018 Tarih ve Hafıza Araştırmaları Teşvik Fonu

Hrant Dink Vakfı destekçilerinden Dr. Alper Öktem’in girişimi ve katkılarıyla 2010 yılında hayata geçirilen Tarih Araştırma Teşvik Fonu 2018 yılı için başvuruları almaya başladı. Fon için son başvuru tarihi 08 Eylül 2018'dir.

Hrant Dink Vakfı destekçilerinden Dr. Alper Öktem’in girişimi ve katkılarıyla 2010 yılında hayata geçirilen Tarih Araştırma Teşvik Fonu 2018 yılı için başvuruları almaya başladı. Fon için son başvuru tarihi 08 Eylül 2018'dir.

Kapsam

  • Aşağıdaki sorularla sınırlı olmamakla birlikte tarihin zor zamanlarında yaşananlara sorumluluk, vicdan ve adalet kavramları çerçevesinde verilen tepkileri ele alan tarih ve hafıza çalışmaları Teşvik Fonu’nun kapsamındadır.
  • 1915’te yaşananlara sorumluluk, vicdan ve adalet kavramlarından yola çıkarak verilen tepkiler neler olmuştur?
  • Ermenilere ve Ermeni varlıklarına yönelik şiddet, yok etme, gasp gibi eylemlere ve emirlere kimler, ne tür gerekçelerle direnmiş, karşı çıkmışlardır? Bu karşı çıkışların ne tür sonuçları olmuştur?
  • 1915’te yaşananların insani, toplumsal, ekonomik ve siyasi boyutları sonraki nesillerde ne tür izler bırakmıştır? Bu izlerin günümüze yansımaları nasıldır?
  • 1915’in failleri, tanıkları ve muhalifleriyle günümüz nesilleri nasıl ilişkilenmektedir?
  • Sınıf, coğrafi konum, etnik/dinsel/mezhepsel aidiyet ve toplumsal cinsiyet gibi eksenlerin 1915’e dair hafızanın şekillenmesine etkileri neler olmuştur/olmaktadır?
  • 1915’te yaşananların edebiyat, görsel sanatlar, sinema ve tiyatroya yansımaları nasıl olmuştur? Tarihsel olarak ve günümüzde, edebiyat, görsel sanat, sinema ve tiyatro eserlerine yansıyan 1915 temsilleri egemen tarih yazımı ve hafızayla nasıl ilişkilenmiş veya onlardan nasıl ayrışmıştır/ayrışmaktadır?
  • Tarihte yaşananlarla günümüz dünyası arasındaki ilişki farklı yerelliklerde nasıl ifade bulmaktadır?
  • 1915’te yaşananlara ve Ermenilerin Anadolu’dan silinen varlığına dair sorumluluk, vicdan ve adalet odaklı ne tür çalışmalar yapılmıştır/yapılmaktadır? Bunların mikro ve makro ölçekte etkileri neler olmaktadır?

Katılım Koşulları

  1. Başvuru, tüm araştırmacılara ve üniversite çevrelerine açıktır.
  2. Adaylar, fona yalnızca bir çalışma sunabilirler.
  3. Birden fazla kişi ortak bir çalışmayla katılabilir.
  4. Başvurular İngilizce veya Türkçe dillerinden birinde sunulmalıdır.
  5. Henüz başlamamış veya devam eden araştırma projeleri için başvuru yapılabilir. Tamamlanmış ve yayınlanmış projeler için fon başvurusu yapılamaz.
  6. Başvurular en az yedi sayfa olmalıdır.
  7. Son başvuru tarihi 08 Eylül 2018'dir.
  8. Daha önceki yıllarda Teşvik Fonu’na başvurmuş ama destek almamış olan araştırmacılar aynı veya farklı bir araştırmayla tekrar başvurabilir.

Başvuru Süreci ve İstenilen Belgeler

Başvuru dosyasında, aşağıda belirtilen belgelerden herhangi birinin eksik olması ve/veya belgelerde verilen bilgilerin doğru olmaması durumunda, başvuru geçersiz sayılır. Başvuru dosyasında bulunması gerekenler şunlardır:

  • Ayrıntılı özgeçmiş: Bilgisayarda yazılmalı, devam edilen ya da tamamlanan lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimleri, iş deneyimleri, varsa yayınlanmış eserlerle ilgili bilgiler, bu alanda çalışan ve referans olabilecek en az üç kişinin isim ve iletişim bilgileri mutlaka belirtilmelidir. Birden fazla kişinin ortak çalışmayla katılması halinde, her katılımcı özgeçmişini sunmalıdır.
  • Etik beyanname: Araştırma sürecinde ve sonrasında araştırma ve akademik yazımın temellerini oluşturan (araştırmaya katılanların zarar görmemesi, araştırmanın özgünlüğü, intihal içermemesi gibi) etik prensiplere uyulacağına dair imzalı beyanname.
  • Araştırma özeti: Araştırmanın konusu, metodolojisi ve araştırılan konuda var olan literatüre yapacağı düşünülen katkı hakkında kapsamlı bilgi içermelidir (en az yedi sayfa).
  1. Standart A4 boyutundaki sayfa, üst ve soldan üç cm, alt ve sağdan iki cm boşluk bırakılarak kullanılmalıdır.
  2. Her sayfanın sağ üst köşesine ad ve soyadı yazılmalı, sayfalar numaralandırılmalıdır.
  3. Gönderilen araştırma özetleri, varsa görsel malzemeleriyle birlikte, e-posta yoluyla, .doc veya.pdf yazılımında teslim edilebilirler. Ayrıca, araştırma özetinin basılı bir kopyası da posta adresine gönderilmelidir.

Araştırma özetleri, 8 Eylül 2018 gününe kadar e-posta ile yazışma adresine ulaştırılması gerekmektedir. Ayrıca, belgelerin posta ile de yollanması beklenir.

Değerlendirme Kriterleri

Her yıl Mayıs ayında, Yönetim Kurulu, o yılın değerlendirme jürisini oluşturur, kuruldan bir kişiyi koordinasyon ile görevlendirir. Jüri değerlendirmesinde aşağıdaki kriterleri göz önünde bulunduracaktır:

  1. Araştırma yöntemi, sunuş, kaynak gösterme gibi açılardan bilimsel çalışma ölçütlerine uygunluk,
  2. Konunun özgünlüğü ve fonun çerçevesine uygunluğu,
  3. Genel bilgilerin tekrarlanmaması, yalnızca basılmış kaynaklardan derlenmiş olmaması,
  4. Yeni araştırma ve yoğun emek ürünü olması,
  5. Gözlem gücü, araştırma derinliği ve yorum düzeyi

2018 Teşvik Fonu sonuçları, Hrant Dink Vakfı internet sitesinin yanı sıra 10 Aralık 2018 tarihinde kamuoyuna duyurulacaktır.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız

Share
İlgili Eğitim